#PrayForIS ?

Verschrikkelijk, wat er gebeurd is in Parijs. Ruim honderd mensen zijn koelbloedig vermoord, meer dan driehonderd mensen zijn gewond. Je zou het haast een afslachting kunnen noemen. Wat zeg ik, het is in mijn ogen een afslachting van onschuldige mensen. Onbegrijpelijk wat mensen kunnen aanrichten met ‘gebruiksvoorwerpen’, of ook wel kalashnikovs genoemd. Onbegrijpelijk dat mensen, jonge (!) mensen, zoveel ellende kunnen aanrichten, zoveel onrust en haat kunnen zaaien en de wereld op z’n kop kunnen zetten. Onbegrijpelijk dat mensen zoiets kunnen doen vanuit een geloof, zoiets kunnen doen voor een god.

De hele wereld leeft mee en staat stil bij deze aanslag. Sociale media staan vol met foto’s van steunbetuigingen. Op Twitter is #PrayForParis trending, profielfoto’s op Facebook en bekende gebouwen over heel de wereld kleuren blauw, wit en rood. Mooi, dat mensen laten zien dat ze aan de nabestaanden en de slachtoffers van deze verschrikkelijke gebeurtenis denken en ze meenemen in hun gebeden.

Maar toch heb ik het idee dat we iets belangrijks vergeten, en met name wij als christenen.

“Heb uw vijanden lief en bid voor wie u vervolgen”

Dit is wat Jezus ons vertelt in Mattheüs 5:44. Het lijkt wel heel simpel gezegd. Hoe kun je in vredesnaam voor je vijand, die zoveel onschuldige mensen vermoord, bidden? Laat staan dat je deze moordenaars lief kunt hebben?! Toch is het een opdracht die God ons geeft en ik denk dat het een hele belangrijke opdracht is. Want hoe afschuwelijk de daden van IS ook zijn, wij mogen deze mensen niet haten. Natuurlijk, hun gedrag is verwerpelijk en ik denk dat het niet heel verkeerd is wanneer je zegt dat je hun gedrag haat, zolang het daarbij blijft. Maar deze mensen als personen? Misschien lijkt het niet altijd zo, maar het zijn toch echt mensen. Super menselijke mensen, omdat ze mee gaan in de mooie praatjes die de leiders van IS hen hebben verteld, omdat ze zichzelf verloren hebben aan deze hersenspoelingen. En eigenlijk omdat ze in hun thuisland geen toekomst hebben, hopeloos zijn, en daarom hun hoop hebben gevestigd op IS.

Is dit niet meelijwekkend? Als je zoiets hoort, kun je toch niets anders dan juist voor deze mensen bidden? Bidden dat ze zichzelf weer tegen mogen komen, dat ze beseffen dat ze heel verkeerd bezig zijn en de wereld verdriet doen. Bidden dat ze mogen inzien dat het geweld dat ze plegen niet datgene is waarmee ze in ‘het paradijs’ komen en dat die ‘mooie’ praatjes van IS juist niet bepaald mooi zijn. Maar vooral bidden dat ze mogen ontdekken wat liefde is, en dan vooral wat Gods liefde is. Want als ze dat mogen ontdekken, dan pas weten ze toch echt waar ze hun hoop kunnen vinden?

Wat als we de rollen dus omkeren, in plaats van #PrayForParis delen we #PrayForIS, met wat ik hiervoor schreef als reden. Wat zal er dan met IS gebeuren? En wat zal er met ons gebeuren? Ik denk dat het enorme rust zal geven en angst weg zal nemen. Is dat niet geweldig?! Uiteraard, het is heel belangrijk dat we voor Parijs bidden, voor de vele nabestaanden en de gewonden die nog vechten voor hun leven. Maar juist diegenen die vastzitten in het geweld en terreur van IS, hebben ons gebed nodig. Een gebed voor nieuwe, echte hoop. Dus laten we bidden, bidden voor IS!

#PrayForIS #PrayForParis

3 gedachten over “#PrayForIS ?

  1. Linda, ik heb je nieuwe bericht Pray for IS nu helemaal gelezen. Je hebt alles keurig verwoord,en we kunnen deze ontboezemingen zeker ter harte nemen. We zien hoe mensen, als ze niet vastgehouden worden door Gods algemene genade, kunnen veranderen in beestachtige moordenaars. Mooi dat je je gedachten op schrift gesteld hebt, dat brengt anderen nog weer tot nadenken! Het beste hoor! Groeten van oma

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: