Indonesië – Ons thuis…

Beetje bij beetje komen we de cultuurshock te boven en beginnen we ons al helemaal te settelen. We beginnen een heel klein beetje te wennen aan het pittige eten en weten inmiddels al gerechten in bepaalde restaurants die we lekker vinden. Die eten we dan ook het meest. Ohja, we rijden op een scooter heel Praya door en eten rijst met onze handen zoals iedereen dat hier doet… Dit prachtige land begint al een beetje als ons thuis te voelen. Ons thuis voor de komende 8 weken nog ongeveer.

Afgelopen maandag begon voor ons onze eerste werkweek. In eerste instantie was het de bedoeling dat we voornamelijk zouden observeren en niet zelf al zouden lesgeven. Maar eigenlijk doen we dat al wel een beetje. Bij de Engelse lessen kunnen we heel goed helpen. De docenten hebben allemaal leuke opdrachten bedacht voor ons die wij met de leerlingen kunnen doen. Maandag hebben we bijvoorbeeld interviews gedaan. De leerlingen hadden in groepjes vragen voor ons bedacht en wij moesten die steeds beantwoorden. Heel erg leuk om te doen. Ook vooral om contact te hebben met de leerlingen. Ze zijn over het algemeen tussen de 15 en 18/19. Sommigen zijn dus ook even oud, heel leuk!

blog 2 foto 1

Dinsdag ben ik alleen naar school gegaan, want Rieke was ziek. Ze had heel erg last van haar buik en kon niks binnen houden. Waarschijnlijk lag dat aan de malariapillen die we moesten slikken, dus daar zijn we maar mee gestopt. We hadden bij elkaar ongeveer alle meest voorkomende bijwerkingen die je maar kon krijgen. We hadden huiduitslag, last van slapeloosheid, duizeligheid (ik ben maandag flauwgevallen), diarree en misselijkheid (Rieke). Wat een troep zeg! We voelen ons nou overigens wel beter gelukkig.

Maargoed, dinsdag: weer heb ik samen met Astrid, een andere Nederlandse vrijwilligster, geholpen in de Engelse les. De leerlingen hadden dit keer Engelse praktijk- en receptieles. We deden een soort rollenspel. Zij waren de receptionisten of receptionistes en wij de gasten. Ik moest net doen alsof ik wilde inchecken bij ze. Astrid moest steeds een klacht indienen.  Echt, het verschil in het niveau van Engels is zo groot. Het is niet zo dat wij supergoed Engels kunnen, maar toch kunnen wij deze leerlingen zoveel leren. Je kunt je dus echt nuttig maken en dat is wel heel fijn.

Op dinsdag en donderdag is er van 14:00u tot 17:00u naschoolse opvang. Ze noemen het hier ook wel Life skills. Op deze middagen komen de wat jongere kinderen. De jongste die ik tot nu toe heb ontmoet is 7 en de oudste dacht ik rond de 15. Ze kunnen kiezen uit vier ‘life skills’: Engelse les, computerles, naailes of handvaardigheid. Ik heb dinsdag bij alle lessen gekeken, behalve bij de handvaardigheidles, want er was geen leraar. Het is zo leuk om te zien hoe druk ze er allemaal mee zijn en de kinderen zijn zo schattig! Weer heel leuk dus!

blog 2 foto 2
Engelse les, computerles en naailes

 

 

blog 2 foto 6
Ik ben best een beetje trots op deze foto…

Woensdag hadden we een dagje niks. Of in ieder geval; Rieke moest sowieso nog een dagje uitrusten en ik kon mee naar de Kampungs (sloppenwijken), maar het leek ons beter dat wij die eerste indruk daarvan beter samen konden delen. Toen hebben we maar schoonmaakmiddel gekocht en ons huisje schoongemaakt. Pff, dat was best wel nodig hoor. Ook wassen we zelf met de hand. Best leuk om te doen!

Donderdag voelde Rieke zich weer beter dus zijn we heel vroeg (7:00) richting de school gegaan. Er zouden sportlessen zijn waar we bij konden kijken. Alleen weer kwam de docent niet opdagen dus moesten wij zelf wat verzinnen. Tsja, verzin maar zo snel iets. We hebben uiteindelijk gekozen voor trefbal, omdat we dat zelf ook altijd leuk vonden om te doen. Rizal, het hoofd van de school heeft ons geholpen met het vertalen. Eerst hebben we ze de basisregel geleerd: als je afgegooid wordt, ben je af. Daarna hebben we er een achterlijn bij gemaakt, dus een kleiner speelvak. Als laatste hebben we het achtervak erbij gemaakt, dus de plek waar degenen die afgegooid zijn, moeten staan. Het was heel leuk om te zien hoe de leerlingen ermee omgingen en op een gegeven moment het spel ook steeds meer doorkregen. Dat was een geslaagde gymles, al zeggen we het zelf.

blog 2 foto 3

Daarna hebben we weer geholpen in de Engelse les. Ik dacht dat het dit keer de Engels basis les was, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Het maakt ook niet heel veel uit. Rieke en ik moesten voor de klas een kort verhaaltje vertellen om de kinderen te motiveren om goed Engels te leren. Dat deden we in dictee-vorm; de kinderen moesten de woorden opschrijven die wij allemaal zeiden. Vervolgens hebben wij hun werk nagekeken en ze feedback gegeven. Sommigen hadden het bijna foutloos opgeschreven, anderen hadden juist heel veel fouten in hun werk. Ik merk wel dat het heel goed is dat ze dit doen en dat ze het vooral ook heel leuk vinden om met ons Engels te leren. Ze lijken wel iets meer gemotiveerd…

In de middag waren er weer life skills. Ik heb bij de Engelse les een spel met de kinderen gedaan:  een soort bingo met Engelse woordjes. Dinsdag had ik tegen een meisje gezegd dat ik piano kan spelen. Daarom had ze deze dag  haar ‘blaaspiano’ meegenomen. Ja, het instrument heeft volgens mij een officiële naam, maar ik ben het even kwijt. Ze heeft een liedje voor mij gespeeld en ik heb haar geleerd hoe je Happy Birthday moet spelen. Anak Bangsa heeft van drie ex-stagiaires een hele zak vol met ballonnen gekregen. Nou, hoe blij kinderen wel niet kunnen zijn met een ballon. Zo leuk! En we hebben een groepsfoto gemaakt!

blog 2 foto 4

Op vrijdag hebben we altijd vrij, dus hebben we een lekker lang weekend. Dit weekend hebben we doorgebracht, of brengen we door, op Gili Trawangan. Dat is een klein, paradijselijk eilandje voor de kust van Lombok. Het is echt heerlijk om hier te zijn, we zitten tussen de westerse mensen en er is westers eten in overvloed. We genieten aan het strand en genieten nog meer van snorkelen. Vandaag heeft Rieke gedoken. Ze vond het heel erg mooi en heeft enorm genoten. Daarna hebben we het eiland rondgefietst en op de leukste plekjes even wat foto’s gemaakt. Nogmaals: puur genieten hier. En we mogen nog een nachtje hier slapen en een half dagje hier doorbrengen. Zo fijn!

blog 2 foto 7
Boven: Gili Trawangan. Onder: op de boot richting de eerste duikplek. Het eiland dat je ziet is Gili Meno.
blog 2 foto 5
Rieke in duikvorm.
blog 2 foto 8
Met de fiets het eiland over 🙂

 

Maandag begint er weer een nieuwe werkweek en daar hebben we heel erg veel zin in. Dus tot nu toe zijn we alle twee helemaal in onze sas. We overleven het hier nog wel even (we zouden wel moeten hihi)!

 

 

 

 

3 gedachten over “Indonesië – Ons thuis…

 1. ha Linda.
  Wat heb ik weer genoten van je verslag over de belevenissen in de eerste week. Ik ga het vast nog een paar keer lezen. Je kunt je zo wel nuttig maken. Ik denk dat de leerlingen net zo veel van jullie genieten als jullie van hen. Mooi toch?
  Het beste hoor! Liefs van oma

  Like

 2. He Linda! Wat gaaf wat je allemaal doet!
  Het verhaal is zeer beeldend en dan krijgen we nog schitterende foto’s erbij te zien ook!
  Die fietsen vind ik zeker ook heel grappig!
  Kan je ook wel een sponsor tocht mee maken daar…
  Vraag toeristen om jullie te sponsoren als jullie een rondje over het eiland fietsen…

  Geliked door 1 persoon

 3. Leuk om te lezen!
  Fijn dat Rieke weer beter is zeg!
  En wat een mooie foto’s maak je weer!
  Ik heb nog een mooie tekst voor jullie:
  Wees blij in de Here. Ik zeg het nog eens: verheug u in Hem! Laat uw vriendelijkheid bij iedereen bekend zijn. De Here is dicht bij u. Maak u nergens zorgen over, maar bid voor alles en vraag God wat u nodig hebt, dankbaar voor alles wat Hij doet. Dan zult u de vrede van God ervaren, een vrede die ons menselijk besef te boven gaat en die de wacht houdt over uw hart en gedachten, omdat u in Christus Jezus bent. (‭Filippenzen‬ ‭4‬:‭4-7‬ HTB)
  Liefs, tante Carola

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: