Indonesië – Week 4

We hebben al vierenhalve week gehad, over vierenhalve week gaan we alweer naar huis. Niet te veel aan denken, we willen nog heel lang genieten van dit mooie land. Aan de andere kant verlangen we ook wel naar een bruine boterham met kaas of hagelslag en een glas melk. Oh en aardappels-groente-vlees met appelmoes zal er ook wel in gaan. Wat dat betreft moeten we nog vier weken ‘uitzitten.’

Week vier bestond uit een korte schoolweek en een lang weekend. Net als in Nederland is hemelvaartsdag hier een vrije dag. De maandag begon weer met de sportles. Dit keer moesten de leerlingen aerobic doen: ze moesten bewegingen doen op muziek. Voor degenen die het tv-programma ‘Nederland in beweging’ van omroep MAX kennen, snappen denk ik wel wat ik bedoel. Het was hilarisch om te zien, maar of het echt veel nut had? Ze moesten met de hele klas vanaf een klein laptopscherm zien wat ze moesten doen. Als de sportdocent het nou eens goed voorbereid en het voordoet… Na een tijdje hebben wij trefbal met ze gedaan, deze klas kende het spel nog niet. Volgens mij vonden ze dat wel een stukje leuker!

blog 5 foto 1

Tijdens de Engelse les hadden we heel veel lol met de leerlingen. Een paar leerlingen konden het Nederlandse woord lekker al zeggen en nu hoor je iedere keer ‘lekkor, lekkor.’ Super grappig. We hebben ze nog wat woorden geleerd, zoals goedemorgen, goed gedaan en petje af. Ze hebben zoveel moeite om de letter G goed te zeggen, het is hilarisch om te horen. Maargoed, zij lachen ons ook vierkant uit als we proberen Indonesisch te praten.

Dinsdag waren er allemaal wedstrijden tussen scholen uit Praya. Op een locatie waren poëzie-, dans- en kunstwedstrijden, op een andere locatie waren gitaar- en zangwedstrijden. Rieke en ik werden gescheiden van elkaar: Rieke ging met Pino naar de poëzie-, dans- en kunstwedstrijden, ik ging met Rizal mee naar de gitaar- en zangwedstrijden. Een van de leerlingen van Anak Bangsa deed mee met de gitaarwedstrijd, wij waren zijn support. Echt een talent! Ik vond hem echt een van de besten, niet per se omdat hij op SMK Anak Bangsa zit. Oké, stiekem wel een beetje… Helaas heeft hij geen prijs gewonnen. Best oneerlijk, want Rizal vertelde mij dat in de jury mensen van de beste school uit Praya zaten. Drie keer raden wie de gitaar- en zangwedstrijden hebben gewonnen. Juist, leerlingen van die school. Anak Bangsa heeft wel de derde prijs gewonnen bij de danswedstrijd, ontzettend goed!

blog 5 foto 2

De woensdag was weer een heftige dag. Ik denk dat jullie inmiddels wel door hebben dat woensdag de dag is dat we de kampongs bezoeken. Als eerste hebben we Fatima bezocht. Haar vader is overleden toen ze 1 jaar oud was. Nog niet zo lang geleden is haar moeder ook overleden. Ze heeft toen een hele tijd alleen in het oude huisje gewoond, de buren zorgden voor eten. Het meisje is niet ouder dan 12… Nu woont haar zus met haar kindje bij haar in huis en zorgt voor haar. We hebben ook een jongen bezocht die volgend schooljaar misschien naar de Lifeskills komt. Wanneer het heel hard regent, staat alles rondom hun huis onder water. Aangezien hun huis niet heel goed geïsoleerd is, komt er ook water in hun huis. En het regent vaak in Indonesië…

 

blog 5 foto 3
Het huisje waar Fatima in woont…

Het is in eerste instantie heel erg om te zien hoe de gezinnen in de kampongs leven, maar bijna alle families die wij tot nu toe hebben bezocht hebben ook nog eens een verhaal. Ze hebben erge dingen meegemaakt, of gezinnen zijn niet meer compleet. Hartverscheurend!

Op hemelvaartsdag zijn we met Wawan en Puput naar richting het oosten van het eiland gereden, ik weet niet meer hoe die plek heet. Daar hebben we een boot gehuurd en zijn eerst naar een soort mangrovebos, midden op zee, gevaren. Wat was dat ontzettend mooi en heel apart om te zien.

blog 5 foto 8

Daarna zijn we naar een plek tussen allemaal kleine gili-eilandjes gevaren waar je prachtig kon snorkelen. Echt, ik heb nog nooit op zo’n mooie plek gesnorkeld. Er waren zoveel visjes en het koraal was heel mooi. Het was ook echt niet vervuild, het zag er goed uit. We hebben echt genoten van deze prachtige onderwaterwereld.

blog 5 foto 5

Na ons snorkelavontuur zijn we doorgevaren naar een mini-gili. Het heeft wat weg van een zandbank, maar wel een hele schattige. Ons eigen privé-eilandje. Ten minste, toen alle andere toeristen weg waren. Nadat we een tijdje op het eilandje hebben gezeten en foto’s hebben gemaakt, zijn we naar Gili Kondo gevaren. Dat is een iets groter eilandje, maar nog steeds niet heel groot. Omdat het eb was, konden we naar een ander klein eilandje lopen al deed dat enorm pijn aan je voeten. Overal lagen schelpen en oud koraal, niet heel fijn. Maar we hebben wel echt genoten van de prachtige natuur. Ja, het was echt heel erg mooi!

blog 5 foto 9
Mini-Gili

 

blog 5 foto 10
Gili Kondo

Na ons avontuur op zee, begon een nieuw avontuur: met de auto op een kronkelend weggetje door de bergen naar Sembalun. Dat is een stad wat hoger in de bergen dicht bij de Rinjani vulkaan. We zijn onderweg de auto uitgestapt om bij een uitzichtpunt foto’s te maken. Het was heel erg mistig dus echt mooie foto’s kon ik niet maken, maar het was een hele ervaring. Want na 4 weken warmte hadden we het eindelijk weer koud. Best fijn om een keer niet warm en bezweet te zijn, maar om het koud te hebben en je het liefst een dikke trui aan wilt dragen.

blog 5 foto 11

In Sembalun hebben we een schattig bungalowtje gevonden waar we konden overnachten. Het was eigenlijk iets te klein voor ons vieren, want we moesten met z’n allen op een tweepersoonsmatras slapen. Maar eerst hebben we het spel ezelen gedaan. De winnaars mochten dan bij de verliezer koffiedrek op het hoofd smeren, heel vies maar wel grappig. Uiteraard was ik acht van de tien keer de verliezer en zat mijn hoofd steeds helemaal onder de koffie…

blog 5 foto 12

Na een niet bepaald fijne en korte nacht zijn we weer in de auto gestapt en richting de watervallen gereden. Ik weet helaas niet de naam, maar dat maakt vast niet zoveel uit. Het was in ieder geval echt heel mooi. Na heel veel traptreden kwamen we bij een hele hoge waterval uit. Het stikte er van de mensen, dat was wel jammer. Vanaf die waterval kon je naar een andere waterval lopen. Om daar te komen moest je door het regenwoud en door een brede beek lopen. Ja, we deden dat op onze blote voeten, want dat was het meest handig.  En de waterval, in één woord: adembenemend. Echt, wat een water stort er uit die berg zeg!

blog 5 foto 13

We zijn op de terugweg gestopt in Senggigi om naar de zonsondergang te kijken. Die viel een beetje tegen dus zijn we doorgereden naar de McDonald’s. De McDonald’s, wat een genot na vier weken voornamelijk Indonesisch eten. Ja, daar waren we echt aan toe en het eten ging er zo goed in!

Vandaag hebben we een dagje rustig aan gedaan, heerlijk uitgeslapen en genoten van een ijskoffie bij Quick Chicken, de Indonesische versie van KFC. Zo’n rustig dagje tussendoor is echt fijn. Morgen gaan we lekker op de scooter naar Kuta om een dagje te genieten van het strand en te zonnen. Maandag begint week 5 alweer, time flies when you’re having fun…

blog 5 foto 7
Liefs uit Lombok (met té grote zonnebrillen)!

3 gedachten over “Indonesië – Week 4

 1. Nou, nou. Het lijkt meer op een vakantieverslag dan op vrijwilligerswerk! Je beschrijft het zo enthousiast dat je het weer helemaal voor je ziet! Straks met Pinksteren heb je zeker weer zo’n lang weekend?
  Maar als je al die armoede en die levensverhalen hoort, is het ook wel goed om er telkens een beetje afstand van te nemen.
  Ik hoop dat je daar tot zegen mag zijn!
  Oma.

  Geliked door 1 persoon

 2. En ik maar denken dat jij daar 9 weken hard aan het werk ging,,misschien doe je dat ook wel ,maar uit je verhalen kan ik alleen maar opmaken dat je een geweldige mooie vakantie hebt waar een heleboel mensen stiekem jaloers op zijn.:-) 🙂 .Geniet er van ,het is je gegund .Want jij hebt er het lef voor gehad de stap naar dat verre land te wagen en daar tussen de mooie tripjes door ook nog wat nuttigs te doen. Bedankt voor je verslag ,ik kijk al weer uit naar de volgende.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: