Indonesië – Week 5

Was het gisteren dat ik een nieuwe blog plaatste? Oh wacht, dat is al weer een week geleden. Oh ik vind het zo moeilijk om een origineel begin te verzinnen. Volgens mij begin ik zowat elke blog met dat de tijd zo snel gaat. Dat is natuurlijk ook zo, maar dat weten jullie inmiddels wel. Laat ik dan maar snel beginnen met onze week, week 5.

Onze week begon met heel lang wachten op school. Op maandag hebben we dus sportles en Engelse les, alleen was er geen sportdocent en geen Engelse docent. En wij met ons goede gedrag om 07:30u al op school… Ja, het kan hier allemaal. Uiteindelijk zijn we met Pino meegegaan naar een andere school in zijn dorp, omdat hij daar iets moest afleveren. De Engelse docent, mr. Rama, vond ons heel interessant en hij wilde per se dat wij Engels gingen geven in zijn klas. Tsja, we stonden even met onze mond vol tanden, want wat moesten wij nou weer zo snel doen met ze? Pino had het idee om alle lichaamsdelen in het Engels aan te leren, dus hebben we dat maar gedaan. Het was best leuk om te doen, maar we hadden net zo lief Engels aan onze ‘eigen’ leerlingen willen geven.

blog 6 foto 1

Dinsdag hebben we meegedaan in de Engelse les bij de nieuwe Engelse docent. Ze is echt heel goed en kan ontzettend goed uitleggen. Volgens mij heb ik dit wel eens eerder geschreven, maar dan bevestig ik het bij deze nog maar eens. Ze behandelde grammatica: de ontelbare en telbare woorden. Rieke en ik hebben ook weer even een ‘grammatica-opfrismomentje’ gehad, want we waren het alweer kwijt wanneer je nou much gebruikt en wanneer nou many. Vervolgens moesten de leerlingen aan de hand van vijf zinnen een plaats omschrijven. Bijvoorbeeld een ziekenhuis: there are many pregnant women, there is a doctor etc. De klas moest daarna de plaats raden. Echt een hele leuke manier van leren al zeg ik het zelf.

Een tijdje later moesten wij in de andere klas even de les over nemen, dus hebben wij de leerlingen galgje aangeleerd (met Engelse woorden natuurlijk). Ze vonden het erg leuk, alleen snapten ze niet zo goed waarom wij bij iedere verkeerde letter een stukje van een galgje tekenden. We hadden ook heel toevallig het woord shower, dus ze dachten dat we een douche aan het tekenen waren. Toen zij een woord mochten bedenken, gingen ze bij iedere verkeerde letter een stukje van het woord tekenen. Ook een erg leuke manier van galgje doen. Rieke en ik hadden in ieder geval wel heel veel lol en de leerlingen volgens mij ook…

blog 6 foto 2

In de middag waren er weer de lifeskills. Met de Engelse les moesten ze langs de kant van de weg lopen en alles opschrijven wat ze zagen. Daarna moesten ze de woorden in het Engels vertalen. Zo’n leuke manier van leren! Bij de handvaardigheid les gingen de kinderen van karton een lantaarn maken, of iets anders, eigenlijk maar net wat ze wilden.

blog 6 foto 3

Woensdag was een erg heftige, maar ook een goede dag. We hebben zoals gewoonlijk weer huizen van kinderen en leerlingen van Anak Bangsa bezocht samen met Pino. Als eerst bezochten we Reni, een van de leerlingen. We hebben daar een tijdje buiten gezeten en gezellig gekletst met haar. Toen we op het punt stonden om weg te gaan, zagen we haar moeder met een heel klein jongetje van twee jaar op haar arm. We schrokken heel erg toen we hem zagen, want hij was zo ontzettend mager, zijn sokjes bungelden om zijn voetjes. Zijn moeder legde hem neer en vertelde ons het verhaal. Toen hij veertig dagen oud was, is hij heel erg ziek geworden. Op Lombok konden ze hem niet behandelen, dus zijn ze naar Sulawesi gegaan. Daar hadden ze de goede medicijnen, maar hebben ze hem een veel te hoge dosis gegeven. Het gevolg is dat hij gehandicapt is geworden. Het gezin is zo arm dat ze hem niets anders dan rijst kunnen geven, ander eten kunnen ze niet veroorloven. Ze kunnen zelfs geen flesje melk voor hem halen, het geld is er niet. Juist zo’n kindje heeft goede voeding nodig om sterker te worden… Sterk zag hij er niet uit, het was zo naar om te zien. Voor de eerste keer tijdens een bezoek heb ik echt zo erg moeten vechten tegen mijn tranen. Het is niet met woorden te beschrijven wat er door je heen gaat als je zoiets ziet, zo veel leed…

blog 6 foto 4

Na een tijdje zijn we doorgereden naar het huis van Rosanti, ook een leerling van de SMK, waar we koffie hebben gedronken. De koffie hier is trouwens wel wat anders dan in Nederland. Onder in het glas ligt gewoon een laag koffiedik en ze doen er heel veel suiker bij in. Gek genoeg is het echt lekker, behalve de koffiedik dan… Maargoed, de vader van Abi (ook een van de leerlingen) zat er ook bij en hij wilde graag zijn dochtertjes aan ons laten zien. Hij is echt een trotse vader, zo schattig. Ik kreeg het jongste meisje van tien maanden in mijn handen gedrukt, maar ze vond het niet heel erg leuk. Snap ik ook wel, zo’n vreemd, wit mens. Inmiddels kwam Sandi, de beste leerling van de school (al zeg ik het zelf), er ook bij zitten. Samen met hem zijn we naar het huis van Nurul gegaan. Om daar te komen, moesten we door de rijstvelden lopen. Het was al aan het eind van de middag, de zon stond al wat lager en het uitzicht was prachtig! Toen we bij het huis van Nurul aankwamen, werden we begroet met ‘goedemiddag!’ We hebben dat een tijdje geleden de leerlingen aangeleerd, ze heeft het goed onthouden. Als zij thuis komt uit school, moet ze voor haar jongere zusjes zorgen en vaak ook koken, omdat haar ouders dan nog op de sawa’s zijn. Best wat voor een 16-jarig meisje.

blog 6 foto 5

Aan het eind van de middag zijn we naar het sportveld/park gereden om daar samen met Pino saté te eten. Dat was heel gezellig en een goeie afsluiter van de dag.

blog 6 foto 6

Donderdag is de laatste dag van onze werkweek. Die dag begint vroeg voor ons met de sportles. Uiteraard was de sportdocent er weer niet en zou de les overgenomen worden door Sofyan, weer een andere Engelse docent. Wij wilden eigenlijk wel weer een keer sportles geven dus we hebben flink onze zin door gedreven. Gelukt! We hebben zit-tikkertje met de leerlingen gedaan. Iedereen zit dan in koppels van twee verspreid over het veld en er is een loper en een tikker. Wanneer de loper naast een koppel gaat zitten, is het buitenste persoon de volgende loper. Aangezien ze hier allemaal heel lang op hun hurken kunnen zitten, is het een uiterst geschikt spel voor ze. Ze vonden het ook echt heel erg leuk! Geslaagde sportles dus. Daarna hebben we geholpen in de Engelse les waar de trappen van vergelijking werden behandeld. De leerlingen moesten zinnen die Rieke en ik bedachten omzetten in een steeds andere trap.

blog 6 foto 7

Tijdens de lifeskills hebben Rieke en ik van een lege fles een boot geknutseld, om te kijken of dat leuk is om met de leerlingen te doen. Dat is op zich redelijk gelukt, dus wie weet gaan we dat de komende week met ze doen.

Het weekend hebben we doorgebracht in Senggigi waar we zelf met de scooter naartoe zijn gereden. We zijn maar één keer fout gereden… We hebben echt genoten van deze twee dagen. Het hotel waar we zaten was een keer wat luxer dan normaal. Onze kamer had een airco, een bad en warm water! En bij het hotel zat een zwembad en heb je een soort van privéstrand. Op een gegeven moment zagen we allemaal jongeren in het zwembad en dat bleken dus Nederlanders te zijn die in tweeënhalve week een school voor gehandicapte kinderen hebben opgeknapt. Zo fijn om weer non-stop Nederlands met iedereen te praten en dat de hele tijd om je heen te horen. Nou ja Nederlands, ze kwamen allemaal uit Limburg dus echt Nederlands praten ze niet. We hebben het echt heel gezellig met ze gehad en omdat ze morgen weer terug gaan, hebben we hun hagelslag, schuddebuikjes en pindakaas gekregen. En in Senggigi kun je bruin brood halen dus ons ontbijt was vandaag echt heel Nederlands. Alleen mijn glas verse melk mistte nog…

blog 6 foto 8
Liefs uit Lombok!

 

 

Eén opmerking over 'Indonesië – Week 5'

 1. Nou, aardig wat Hollandse elementjes in deze blog hè?
  Grappig dat dat zo belangrijk is als je lang en ver weg bent.
  Ome Arie en ik zijn 8 dagen in Israel geweest. We hebben zo ontzettend veel gezien dat het voelt alsof we 3 maanden weg zijn geweest! ( ietsje overdreven)
  Ik ben heel blij dat het zo goed met jullie gaat!
  Geniet er nog van!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: