Indonesië – Week 6

Zes en een halve week zijn alweer voorbij. Nog twee en een halve week te gaan in dit, ik blijf het zeggen, prachtige land. Dit weekend was ons één na laatste weekend op Lombok. We moeten er maar niet al te veel aan denken en bij stil staan, want dan beginnen we te huilen. Snel door naar het weekverslag, want we hebben weer ontzettend veel meegemaakt!

Deze week hadden de leerlingen praktijklessen in een speciale hotelschool, dus bij Anak Bangsa was het heel rustig. Maandag zijn we met de leerlingen meegegaan naar de andere school. We konden ons niet heel erg nuttig maken, want we snapten er helemaal niks van wat er allemaal werd gezegd. We waren meer mee als mentale steun voor de leerlingen en de docenten, want we moesten de hele tijd zo lang wachten. Toen de ene helft van de leerlingen laundry les had, moest de andere helft buiten wachten. Oftewel, buiten niks doen. Daarna werd er nog een keer gewisseld van groep. Ja, ons geduld werd op de proef gezet, die van iedereen. Gelukkig heb ik altijd mijn camera bij me en vinden de leerlingen het ook heel erg leuk om ermee te spelen…

blog 7 foto 1

blog 7 foto 2

De rest van de week zijn we niet meer meegegaan met de leerlingen, maar hadden we een andere taak. Astrid, de vrijwilliger die er in april was, heeft allemaal interviews afgenomen bij de leerlingen over wat ze van school vinden, wat hun ambitie is etc. Rieke en ik hebben de interviews uitgewerkt en per vraag een conclusie geschreven.

Op dinsdagmiddag en donderdagmiddag konden we ons ook nuttig maken bij de lifeskills. We hebben al onze lege flessen meegenomen naar school en de leerlingen laten zien hoe je er een bootje van kunt maken. Leuk om te zien hoe ze daar helemaal in op gaan en hun fantasie er op los laten. De resultaten zijn ook echt heel erg leuk!

blog 7 foto 3

Woensdagmiddag zijn we met Pino weer op bezoek gegaan bij een van de leerlingen, Sahrul. Hij had al eerder aan ons gevraagd wanneer wij eens een keertje bij hem thuis kwamen. Toch kwamen wij als een grote verrassing voor hem, hij werd er helemaal verlegen van. We hebben voor het eerst in ons leven pomelo gegeten. Sommige mensen hier noemen het ook wel ‘big lemon.’ De smaak is best apart: soms is het zoet en dan weer best bitter, een aparte vrucht.

blog 7 foto 4
Thee en pomelo

Na de kop thee en de pomelo zijn we doorgereden naar een ander project van Anak Bangsa iets buiten Praya. We hebben een familie bezocht die met heel veel mensen krap op elkaar wonen en het arm hebben. Zij hebben van de overheid geiten gekregen, zodat ze daarmee hun geld kunnen verdienen. Het was heel gezellig daar en er waren allemaal moeders met kleine baby’s. En ja, wij kregen alle twee een baby in onze armen. Zo ontzettend lief!

blog 7 foto 5
De baby die ik in mijn armen heb, heeft geplette rijst op haar hoofdje. Ze geloven hier dat het geluk brengt voor haar.

Nadat we ons tweede kop thee van die dag ophadden, zijn we met Pino en drie jongens naar een berg in de buurt gereden. Om daar te komen moest je eerst een enorm hobbelpad over tot je bij een huisje kwam. Vanaf daar moest je lopend naar de top. Niet gewoon via een normaal wandelpad, maar steil omhoog. Ik heb het volgens mij nog nooit in mijn leven zo warm gehad, maar alle zweetdruppels waren absoluut de moeite waard. Wauw, wat een uitzicht en wat een prachtige zonsondergang. Dit was echt een heel groot genietmoment.

blog 7 foto 6

Dit weekend hebben we weer doorgebracht in Kuta. Lekker genieten van zon, zee en strand. En we hebben echt iets heel gaafs gedaan, namelijk gesurft! Oh, dat wilden we echt ons hele leven al doen en nu we het gedaan hebben, willen we het elke dag doen. Het is even doorkrijgen hoe je goed moet staan en hoe je je evenwicht moet houden, maar als je dan blijft staan en over de golven surft, geeft dat echt een kick! We hadden ook een hele goede leraar, namelijk Wawan. Hij heeft ons echt goed geholpen. En we hadden een goede fotograaf, namelijk Puput. Dankzij hem hebben wij deze geweldige foto’s:

blog 7 foto 7

blog 7 foto 8

Vandaag hebben we eigenlijk alleen maar op het strand gelegen en zijn we ook weer op tijd naar huis gegaan, omdat we nog wat dingen moesten doen. Onder andere het schrijven van deze blog en gewoon lekker ontspannen. Morgen gaat onze één na laatste schoolweek in. Daarom doen we heel hard ons best om van elk klein momentje hier te genieten, want voor we het weten zijn we weer thuis…

blog 7 foto 9
Liefs uit Lombok!

5 gedachten over “Indonesië – Week 6

 1. Leuk verslag om te lezen.
  Ik kijk al weer uit naar het volgende verhaal.
  Ik had nooit gedacht dat het leven daar zo afwisselend zou zijn voor jullie. Je hebt vast al meer gezien dan de locale bevolking. Daar boffen jullie mee!

  Like

 2. Weer een leuk verslag! Ik kijk al weer uit naar je volgende verhaal!
  Ik had niet gedacht dat je verblijf daar zo afwisselend zou zijn. Jullie boffen maar. Ik denk dat je in die korte tijd meer gezien hebt dan de locale bevolking.
  Liefs, oma

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: