Kerststad van het noorden

Nog nooit heb ik me zo verwant gevoeld met het liedje ‘I’ll be home for Christmas’ als nu, zittende in de trein vanuit het hoge Duitse noorden richting Nederland. De trein is Hamburg inmiddels gepasseerd en terwijl die gestaag doorrijdt richting Bremen en Osnabrück, laat ik logischerwijze Lübeck met elke minuut een stukje verder achter me. Lübeck, de stad die in december omgetoverd wordt tot een heuse kerststad en ook wel de kerststad van het noorden wordt genoemd. En dat is niet heel gek, want op onderstaande foto’s is overduidelijk te zien waarom.

Nadat ik ongeveer tweederde van de 13 verschillende kerstmarkten in Lübeck heb bezocht, kan ik ook zeggen dat de benaming ‘kerststad van het noorden’ zeker terecht is. Om eerlijk te zijn ben ik niet per se een heel groot fan van kerstmarkten; ik vind de sfeer erg gezellig, maar ik heb niets met alle prullaria die je daar kunt kopen en vaak zijn de markten zo overvol. De glühwein smaakt uiteraard altijd wel goed 😇

Ik vind het geen probleem om de kerststad van het noorden nu achter me laten. Afgelopen adventstijd heb ik ondanks de kerstsferen in de stad niet het gevoel gehad dat het echt bijna Kerst is. Misschien komt dat doordat ik zo ver weg was van familie en vrienden en van de kerkdiensten rondom de adventstijd. Misschien komt dat doordat mijn hoofd te veel bezig was met mijn eigen leven, met de tijd na mijn stage en misschien ook met een beetje gemis van mijn vertrouwde leven in Nederland. Daarom hoop ik echt dat de laatste adventszondag mij echt stil mag laten staan bij het echte kerstgevoel. En vooral bij wat Kerst nou echt betekent. Want heel eerlijk, hoe mooi zo veel kerstversiering ook is en hoe gezellig de kerstmarkten ook zijn: dat is uiteindelijk niet waar Kerst over gaat.

Daarom ben ik zo blij dat ik nu in deze trein zit die mij naar huis brengt, naar mijn dierbare familie en geliefde vrienden in Nederland, naar de vierde adventszondag en naar het Kerstfeest. I’ll be home for Christmas…

 

 

 

3 gedachten over “Kerststad van het noorden

 1. Hoi Linda,

  Wat mooi dat je door alle verlichting van kerst heen, het echte Licht kent.
  Hartelijk welkom weer in Nederland. Ik hoop dat je hier ook je weg weer vindt.

  Een lieve groet van oma Herweijer.

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: