De Zeven Zussen-reeks: om te lezen én over te praten

Wanneer je een willekeurige boekhandel binnenloopt, kun je er niet om heen: de Zeven Zussen-boekenreeks van de Ierse schrijfster Lucinda Riley. De tafels met bestsellers in Nederland liggen vol met alle boekdelen en in de boekenkast van vele vrouwen zijn wel één of meerdere exemplaren uit de reeks te vinden. 

Maar wat maakt toch dat deze boeken zo immens populair zijn voor zo veel lezers wereldwijd? Ik zou zelf bijvoorbeeld de boeken niet willen scharen onder literaire meesterwerken, maar eerder binnen het genre ‘chicklit’, een genre dat toch vaak door vele literatuurliefhebbers wordt overgeslagen. Desondanks trekt de reeks ook die lezers aan en dat komt denk ik mede door de briljante verhaallijn van de serie – die is voor velen een interessant en boeiend gespreksonderwerp.

Maar wat is die verhaallijn?

Alle boeken uit de reeks beginnen bij hetzelfde punt: de plotselinge dood van Pa Salt, een steenrijke man uit Zwitserland en de adoptievader van zes (!) verschillende zussen. Hij heeft voor elk van zijn dochters een erfenis achtergelaten die bestaat uit een aanwijzing naar hun afkomst, familiegeschiedenis en vaak naar hun nog levende familieverwanten. In elk boek staat de zoektocht naar het verleden van één van de zussen centraal en lezen we meer over de geschiedenis van haar voorouders. 

Maar zo veel vragen…

De verhaallijn van de reeks blijft de lezer boeien en na elk deel heeft de lezer het gevoel weer een van de zussen beter te kennen. Maar dat niet alleen, Riley is er ook in geslaagd om de lezer met nog meer vragen achter te laten. Want waarom adopteerde Pa Salt maar zes zussen en waar is de zevende zus? En wat is zijn relatie met de rijke familiegeschiedenissen van zijn adoptiedochters? Maar vooral, weten we zeker dat Pa Salt is overleden, of leeft hij stiekem toch nog? 

WIDM in boekvorm

Allemaal vragen die de lezer in de ban houden. Ze doen me een beetje denken aan een spannend seizoen van Wie Is De Mol, dat is namelijk ook vaak hét gespreksonderwerp van de dag. Je wilt natuurlijk de situatie voorkomen dat je niet mee kunt praten, dus dan rest er één optie: lezen. Maar wanneer je daar eenmaal aan begint, wil je niet meer stoppen, zowel met lezen als met het spuien van theorieën over de vele vragen waarmee de schrijfster je achterlaat. 

Ik denk dat dit de reden is waarom de Zeven Zussen-reeks zo veel gelezen wordt en een plekje heeft weten te bemachtigen op de internationale bestsellerlijsten. Oh, en dat de boeken zijn terug te vinden in de boekenkasten van vele vrouwen, zelfs in die van literatuurliefhebbers. Want de boeken lezen én erover praten, dat wil iedereen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: