Taal is een kunst

Als we het hebben over kunst, denken we sneller aan veelkleurige schilderijen en fraaie muziekuitvoeringen dan aan poëzie of literatuur. Maar net zoals je onder de indruk kunt zijn van een schilderstuk of een concert van je favoriete band of componist, kan ook geschreven kunst je diep raken. 

Zo was ik zelf een tijdje geleden diep onder de indruk van de schrijfstijl van Paolo Cognetti in zijn boek De acht bergen. Het grootste deel van het boek speelt zich af in het berglandschap van Noord-Italië, een indrukwekkend decor dat Cognetti prachtig weet de beschrijven. Neem bijvoorbeeld onderstaand tekstfragment uit het boek:

Misschien is het waar, zoals mijn moeder beweerde, dat ieder van ons een favoriete hoogte heeft in de bergen, een landschap dat op ons lijkt en waar we ons goed voelen. Het hare was ongetwijfeld het bos op vijftienhonderd meter hoogte, met schaduwrijke sparren en lariksen, waaronder bosbessen en jeneverbessen groeien, en ook de kleine rododendrons die alpenrozen worden genoemd […] (p. 42).

Bij het lezen van zulke zinnen ben ik in de bergen en waan ik me tussen sparren en lariksen en zie ik de bos- en jeneverbessen naast me tussen de bomen groeien. 

Nu is het berglandschap mij zelf niet onbekend, dus is het voor mij misschien wel erg gemakkelijk om een beeld bij de woorden van Cognetti te hebben. Maar hij weet het landschap zo beeldend te beschrijven, dat ook de lezer die onbekend is met de bergen, er toch een duidelijk beeld heeft van heeft.

Wanneer iemand op zo’n manier kan schrijven en de lezer kan ontroeren, vind ik diegene een échte kunstenaar. En dat is voor mij de bevestiging dat taal een kunst is.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: